Verduurzaam je vloer, dak en gevel met Isobooster isolatie.

Case study: Van vakantiepark tot ideale testlocatie

Van vakantiepark tot ideale testlocatie

Voor Isobooster gingen we op zoek naar de ideale testlocatie voor een representatieve praktijktoets. In het nieuwbouw Parc Ganuenta vonden we de perfecte praktijktestlocatie. Een case study naar de reductie van de warmtevraag.

LOCATIE PARC GANUANTA, ZEELAND
PARTNERS BRUIL BOUW, FRAANJE BV EN B&B VASTGOEDONTWIKKELING
PERIODE 2019-2020

LOCATIE PRAKTIJKTEST

Hoe test je de isolatiewaarde van bouwmaterialen?

Natuurlijk, we kunnen er een laboratoriumtest op los laten. De meest gangbare methode in onze branche. Maar wat weet je dan eigenlijk?

Mensen zijn geen voorspelbare labmuizen. De een zet z’n thermostaat steevast op een comfortabele 23 graden. De ander trekt thuis een dikke trui aan om het klimaat te sparen. En zo zijn er veel meer variabelen. Variabelen die je in een lab niet kunt nabootsen.

Voor ons product Isobooster gingen we daarom op zoek naar de ideale testlocatie voor een stevige en serieuze praktijktoets. Want wíj zijn dan wel overtuigd dat Isobooster de isolatiestandaard van de toekomst is, maar maak dat maar eens hard.

Dus zochten we een testlocatie met zo min mogelijk variabelen, waar we over een langere periode en gevalideerd door onafhankelijke partijen de reductie van de warmtevraag met Isobooster ten opzichte van traditioneel isolatiemateriaal konden testen.

Dat klinkt niet eenvoudig en dat was het ook niet. Maar in de honderden projecten waaraan wij jaarlijks onze expertise en producten leveren vonden we toch de ideale omstandigheden voor ons onderzoek, in een luxe vakantiepark in Zeeland: Parc Ganuenta!

Geen verschil, op de spouwisolatie na
Nieuwe woningen worden nu standaard met Isobooster uitgevoerd

In Parc Ganuenta konden we die lastige variabelen tot een minimum reduceren:

 • De woningen zijn per type bouwkundig en installatietechnisch identiek
 • We kunnen meerderere, identieke woningen van verschillende typen naast elkaar meten: rij, vrijstaand en appartement
 • De factor bewonersgedrag speelt vrijwel geen rol in de meting
 • En we kunnen het energieverbruik over een langere periode bijhouden

Om zeker te zijn dat het geen wij-van-wc-eend test zou worden, zorgen we ook voor objectieve maatstaven, deskundigheid en controle:

 • Parc Ganuenta is een nieuwbouwproject, daardoor konden ontwikkelaar en het bouwbedrijf sinds de start van de bouw alle facturen controleren
 • We werkten in het project samen met enkele onafhankelijk partners te weten Bruil Bouw, Fraanje BV en B&B Vastgoedontwikkeling
 • De bouwers verwerkten de bouwmaterialen strikt volgens de voorgeschreven richtlijnen
 • We vergelijken de warmtevraagreductie van Isobooster ten opzichte van de in de markt geldende standaard voor spouwisolatie, de zogeheten spouwplaten van PIR
 • Een onafhankelijke derde partij, de beheerder van het park, leverde de verbruikscijfers aan
 • De energieleverancier controleert de gebruikte rekenmethode

METHODE

Het vakantiepark kent verschillende typen woningen. Een aantal van deze luxe vakantievilla’s is door de bouwers voorzien van een thermische schil van Isobooster en een aantal met traditionele spouwplaten van PIR.

DE PRAKTIJK

Bruil Bouw haakt aan

Verder verschillen deze woningen onderling niet, bevestigt ook Wilbert van Workum van Bruil Bouw, die als werkorganisator verantwoordelijk is voor de bouw van de woningen: “Per type zijn er woningen gebouwd met en zonder Isobooster. De woningen zijn per type bouwkundig en installatietechnisch nagenoeg identiek en ook de oriëntatie is hetzelfde.“

Het energieverbruik van alle woningen is over een periode van enkele jaren meerdere keren per jaar gemeten door de beheerder van het park. Als basis kijken we naar het energieverbruik, gewoon door de meters af te lezen. Daar worden de eigenaren uiteindelijk ook op afgerekend. De energiemeters van beide typen huizen worden structureel -met toestemming van de eigenaren- gevolgd en zo leveren ze ons praktische data over de energiewinst met Isobooster.

En het resultaat is verbluffend

De implementatie van Isobooster levert een jaarlijkse besparing op van 500 tot 700 euro t.o.v. PIR-spouwplaten, dat is een reductie van meer dan 45%.

Ook Fraanje is overtuigd

Fraanje BV is de bouwkundig onderaannemer van Bruil Bouw. Projectleider Wim Sturm van Fraanje bevestigt dat de materialen volgens richtlijnen zijn verwerkt: “Ik moet toegeven dat ik aanvankelijk wat sceptisch was. Maar bij Fraanje staat duurzaam bouwen hoog op de agenda en ik was ook wel nieuwsgierig, dus we werkten graag mee. Onze vakmensen hebben de materialen secuur en volgens de richtlijnen aangebracht. En ik moet zeggen, we zijn positief verrast door de gunstige metingen t.o.v. de andere woningen. We zien dan ook uit naar de uitgebreide en algemeen vereiste certificeringen zodat we dit ook bij onze andere projecten, waaronder die uit eigen ontwikkeling, kunnen toepassen”.

Ontwikkelaar Evert van de Beek van B&B Vastgoedontwikkeling is onverdeeld enthousiast:

“Wij zien op jaarbasis dat de woningen met Isobooster een veel gunstiger energieverbruik hebben. Om die reden worden alle nieuw op te leveren woningen nu standaard geïsoleerd met Isobooster. Een bijkomend voordeel is dat deze woningen stiller zijn door de toepassing van zachte isolatiematerialen en in de zomer ook koeler.”

Voordelen, ook voor de bouwers

Meten is weten, maar ook de gebruikerservaringen zijn voor ons belangrijk. Isobooster is in de aanschaf amper duurder, maar daar staat tegenover dat de verwerking eenvoudiger en dus sneller is. Het is dun en licht en het snijdt makkelijk. En niet onbelangrijk: het geeft geen gezondheidsrisico’s.

CONCLUSIES

De uitkomsten spreken voor zich en worden bevestigd door de externe bronnen in de case study:

 • Kostenbesparing: de reductie van de warmtevraag met Isobooster ten opzichte van stan- daardisolatie d.m.v. PIR-spouwplaten loopt op tot meer dan 45% op jaarbasis
 • Comfort: de toepassing van Isobooster geeft een aangenaam binnenklimaat in de steeds warmere zomers en maakt de woning stiller
 • Klimaat: met Isobooster realiseren we een enorme CO2-reductie, belangrijk in deze tijd van strenge klimaatdoelen

UITKOMST

De exacte cijfers

Van de twee typen vakantiewoningen op het park die afwisselend met PIR en met Isobooster geïsoleerd zijn, kunnen wij na meerdere metingen over een meerjarige meetperiode de volgende gemiddelden vaststellen:

6/8 persoons vakantiehuizen
Oppervlakte: +/- 126 m2

Traditioneel gebouwd, betonnen casco’s en binnenwanden

Gasverbruik bij:
Traditioneel PIR 78 mm: 1647 m3 (€ 1259,36)
Isobooster 40 mm: 855 m3 (€ 768,74)

Besparing Isobooster t.o.v. PIR in
Gas/CO2 : 793 m3 / 1744,6 kg*
Energiekosten: € 490,62 (48%)

*Berekeningen van kosten en besparingen: Essent

10 persoons vakantievilla’s
Oppervlakte: +/- 156 m2

Traditioneel gebouwd, betonnen casco’s en binnenwanden.

Gasverbruik bij:
Traditioneel PIR 78 mm: 3079 m3 (€ 2145,82)
Isobooster 40 mm.: 1970 m3 (€ 1459,45)

Besparing bij Isobooster t.o.v. PIR in
Gas/CO2 : 1109 m3 = 2439,8 kg*
Energiekosten: € 686,37 (36%)

*Berekeningen van kosten en besparingen: Essent

Ter illustratie: 2439,8 kg/CO2 is gelijk aan 10.892 kilometer rijden met een gemiddelde benzine auto. En 1744,6 kg/CO2 staat gelijk aan 7.786 kilometer.

Deel deze pagina

Gerelateerde artikelen

Gevelisolatie producten

Professional 90
Isobooster Professional is ontwikkeld voor nieuwbouw, renovatie en restauratie en sluit aan op de geldende isolatienormen volgens het Bouwbesluit. Professional 90 is 90 mm dik en heeft een Rd waarde van 4,5 m² K/W.
€ 289,52 incl.btw
€ 239,27 excl.btw 239,27 excl. btw
Professional 60
Isobooster Professional is ontwikkeld voor nieuwbouw, renovatie en restauratie en sluit aan op de geldende isolatienormen volgens het Bouwbesluit. Professional 60 is 60 mm dik en heeft een Rd waarde van 3 m² K/W.
€ 278,47 incl.btw
€ 230,14 excl.btw 230,14 excl. btw
Professional 50
Isobooster Professional is ontwikkeld voor nieuwbouw, renovatie en restauratie en sluit aan op de geldende isolatienormen volgens het Bouwbesluit. Professional 50 is 50 mm dik en heeft een Rd waarde van 2,5 m² K/W.
€ 368,69 incl.btw
€ 304,70 excl.btw 304,70 excl. btw
Professional 20
Isobooster Professional is ontwikkeld voor nieuwbouw, renovatie en restauratie. De universele isolatiefolie is beschikbaar in diverse varianten, aansluitend op de geldende isolatienormen volgens het Bouwbesluit. Het levert de optimale isolatiewaarde voor ieder bouwdeel. Professional 20 is 20mm dik en heeft een Rd waarde van 1 m² K/W
€ 305,65 incl.btw
€ 252,60 excl.btw 252,60 excl. btw
Scroll naar top