Het isoleren van de kruipruimte is een kunst op zich. Daarom wil je het laten doen door een professioneel isolatiebedrijf. Houten vloeren, betonnen vloeren, Kwaaitaal vloeren. Het internet staat vol met handige tips en trucs, maar iedereen vertelt iets anders.
Wij krijgen regelmatig telefoontjes en mailtjes van mensen die door de bomen het bos niet meer zien en hebben daarom een aantal punten op een rij gezet die je zelf kunt uitvoeren. Wat moet en kun je zelf doen, voordat je een isolatiebedrijf inschakelt?
Vooronderzoek
Onderzoek online de isolatie die je in overweging neemt. Niet alleen de positieve punten die je bij de producent of het isolatiebedrijf aantreft, maar ook de reviews. Kijk ook online naar de klachten die er zijn over producten of over bedrijven. Staar je niet blind op de mooie plaatjes, maar vraag ook naar ervaringen in je eigen omgeving. Maak een lijstje van voor- en nadelen en de afweging wat belangrijk voor je is. Moet je kruipruimte toegankelijk blijven voor noodgevallen? Wil je de alleralleraller-goedkoopste optie?
Staat van de ruimte
Kruipruimten zijn vaak vergeten ruimten. Je komt er alleen maar als er iets aan de hand is. Hierdoor kun je in kruipruimten van alles aantreffen, variërend van opslag van oude spullen, tot afval van de bouw of renovatie.
Schijn bij het betreden van de kruipruimte met een zaklamp naar binnen en let hierbij op schitteringen: dit kan glas zijn. Zie je glas? Wees dan heel voorzichtig en bedenk of je wel echt zelf wilt opruimen. Een glasscherf of splinter onder het zand kan lelijke verwondingen aanbrengen. Meldt glas ook altijd bij het isolatiebedrijf!
Een kruipruimte moet schoon zijn voordat isolatie kan worden aangebracht. Inspecteer de ruimte(n) en kijk welke toegankelijk zijn of minder toegankelijk. Verwijder oud afval, hout, oude compressievaten, oude leidingen, Duitse uniformen of wat je ook tegen komt. Let goed op scherpe objecten zoals uitstekende spijkers of schroeven. Ter bescherming van de isolatie, én voor je eigen veiligheid.
Een opgeruimde kruipruimte maakt het werk voor een isolatiebedrijf makkelijker en scheelt daarmee ook in de kosten.
Vloerbeschot
Verder is het belangrijk om te bekijken wat voor soortvloer je hebt:
Hout: moet minimaal naar één kant kunnen ademen. Anders krijg je vochtproblemen in je houten vloer. Is de houten vloer aan de bovenkant open, dus kan het hout ademen? Dan kan aan de onderzijde geïsoleerd worden. Ligt er laminaat, parket of vloerbedekking? Dan kan het zijn dat er een folie onder ligt of een dampdichte ondervloer. Neem dan het zekere voor het onzekere: de isolatie mag dan niet luchtdicht worden aangebracht.
Beton: betonnen vloeren komen in verschillende soorten en maten. In geval van een Kwaaitaal (of soortgelijke) vloer, is het belangrijk dat deze vrij is voor inspectie. Gaat het om een broodjesvloer op betonnen liggers of op een betonnen plaat? Dan kan aan de onderzijde geïsoleerd worden.
Ventilatie
Hoe staat het met de ventilatie in de kruipruimte? In een kruipruimte dient het windstil te zijn: als het er waait dan is er teveel ventilatie. Het doel van de ventilatiegaten is om opstijgende damp uit de aarde af te voeren, niet om tocht te creëren. Als er een duidelijke tocht staat in de kruipruimte bestaat het risico dat de vloer door de tocht wordt afgekoeld. Het gemiddelde bij een normale kruipruimte onder normale omstandigheden is één ventilatiekoker per 12 m2. Let wel, dit is afhankelijk van de situatie in de kruipruimte. Controleer of alle roosters vrij en heel zijn: kapotte roosters zijn een uitnodiging voor ongedierte.
Leidingen
Welke leidingen lopen er door de kruipruimte? Rioleringen, gas-, elektra- en waterleidingen moeten vrij zijn en blijven voor inspectie of reparatie.. Lekkages die niet te vinden zijn, kunnen desastreuze gevolgen hebben (gaslek?). Als een leiding toch ingebed wordt in de isolatie zorg dan dat de isolatie makkelijk te verwijderen is. Anders kun je in geval van een lekkage met behoorlijke extra kosten te maken krijgen.
Bodem
Vaak zul je het woord bodemfolie horen bij de isolatie van een kruipruimte: bodemfolie doet niets voor isolatiewaarde, maar alles voor vocht.
In Nederland hebben we drie typen kruipruimte: droog/handvochtig, nat als gevolg van seizoenen of regenbuien en de permanent natte kruipruimte.
In het eerste geval kan een bodemfolie geplaatst worden, maar die voegt eigenlijk niets toe. Toch verplichten sommige leveranciers en instanties een bodemfolie in alle gevallen in verband met garantie.
In het tweede geval is een bodemfolie noodzakelijk. Opwellend water is koud en zal als een magneet op warmte werken.
In het derde geval is bodemfolie ook noodzakelijk, waarbij opgemerkt moet worden dat als er permanent een laag water in de kruipruimte staat (dus niet plasjes) het zaak is om de kruipruimte droog te maken en een bouwkundige inspectie te laten uitvoeren, voordat je met de kruipruimte aan de slag gaat.
Goed voorbereid aan de slag!
Isoleren is een vak en een kruipruimte kan behoorlijke invloed hebben op het comfort van je woning We hopen dat je met deze handvaten in ieder geval iets meer weet over dit onderdeel van je eigen huis en beter voorbereid met een isolatiebedrijf in gesprek kunt gaan.
Niet meer blind hopen dat het goed komt, maar goed geïnformeerd een keuze maken en weten wat je wilt en nodig hebt.
Je kruipruimte isoleren met Isobooster?
Isobooster leent zich uitstekend voor isolatie van vloeren en kruipruimtes. Het is flexibel, niet vatbaar voor ongedierte of schimmels en heeft een extreem lange levensduur. Afhankelijk van de situatie kan Isobooster (door een professional) tegen de vloer worden aangebracht of (evt. door jezelf) op de bodem worden geplaatst. Lees je goed in of laat je informeren over de voor- en nadelen en risico’s. Isobooster luchtdicht tegen een afgesloten houten vloer aanbrengen is geen goed idee. En in een hele lage kruipruimte is het bijvoorbeeld zinvoller om Isobooster op de bodem te leggen. In onze download sectie vind je specificaties en montagerichtlijnen. Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op.
