In de BouwAktua van oktober 2020 verscheen het volgende artikel over de drie Quick-wins van na-isolatie met Isobooster.
PXA Nederland Isobooster versnelt verduurzaming met thermische reflectie
De bouwkwaliteit van woningen uit de jaren tachtig is aanzienlijk beter dan de decennia ervoor. Toch is het gemiddelde energielabel D. Met een aantal snelle aanpassingen, PXA noemt dat de ‘wintercheck’, is het rendement van bestaande isolatie spectaculair te verhogen. Met dank aan de thermische reflectie van Isobooster.
Via het dak, de borstwering en de vloer: dat zijn de drie plekken in huis waar het meeste warmteverlies optreedt. Alle duurzaamheidsplannen lijken zich te richten op de huizen van pakweg voor 1980. Maar juist in deze jongste woningvoorraad worden de extra isoleringskansen over het hoofd gezien. Isobooster is een makkelijke en bovendien goedkope manier om de energierekening te verlagen én het comfort in huis te verbeteren. Een oplossing waarmee elke woningcorporatie niet alleen de huurders een groot plezier doet, maar ook een toekomstbestendige kwaliteitsimpuls aan de vastgoedportefeuille geeft. En het ideale product met een mooie marge voor aannemers en isolatiebedrijven om huiseigenaren, individueel of collectief in een VvE, te verrassen met een betaalbare upgrade.
Isobooster voor de vloer
Steeds meer woningen worden voorzien van vloerverwarming. Als hoofdverwarming in combinatie met een warmtepomp, of gewoon als comfortabele bijverwarming na verbouw of aanbouw. Een aanzienlijk deel van de warmte verdwijnt in de betonnen vloer, en daarmee in de kruipruimte. Zélf met EPS-isolatie. Terwijl er een quick win mogelijk is, vertelt Joost Vosmer, verantwoordelijk voor Sales & Business Development bij PXA Nederland. “Isobooster bestaat uit diverse lagen noppenfolie, daartussenin twee of meer lagen reflecterende folie. De reflecterende folie kaatst de warmte terug naar boven en de koude terug naar beneden. Dubbel effect dus. Dit geeft een boost aan het bestaande isolatiemateriaal. Het dunne materiaal laat zich eenvoudig vastschroeven op de EPS-broodjes of aan de draagbalken bevestigen.”
Isobooster voor de borstwering
Wat kan in de kruipruimte, kan ook in de borstwering. Veel woningen hebben diverse plaatmaterialen als gevelafwerking onder de kozijnen. En dat is precies waar het grootste risico is op koudeval. In plaats van achter de radiator te isoleren, kan Isobooster precies op die plaats worden aangebracht, waar het meeste rendement valt te behalen: direct in de kozijnconstructie. Kwestie van houtwerk of trespa loshalen, en de dunne meerlaagse isolatie aanbrengen. “Isobooster is het meest gebruiksvriendelijke, duurzame, energiebesparende isolatiemateriaal dat je kunt gebruiken, voor zowel laagbouw als hoogbouw. De eigenschappen die het zo aantrekkelijk maken naast installatiegemak, zijn lage CO2-footprint en veiligheid voor verwerker en bewoner”, aldus Vosmer.
Isobooster voor de vliering
Een financieel aantrekkelijk alternatief voor dakisolatie, is het isoleren van de bodem van de vliering. Deze ruimtes zijn vaak leeg en niet geïsoleerd. De belangrijkste functie van Isobooster: warmte reflecteren die de onderliggende (slaap)kamer via het plafond verlaat. Veel toegepast in individuele woningen, maar ook bij appartementencomplexen. Vosmer: “Echt interessant voor VvE’s als je bedenkt dat dertig procent van de warmte via het dak naar buiten gaat. Isobooster kan hogere R-waarden realiseren met veel geringere dikten. Zo steekt 48 mm Isobooster T3 met een RD van 3,7 met kop en schouders uit boven 140 mm steenwol (RD = 3,75) en 81 mm PIR (RD= 3,6). Door Isobooster toe te passen in combinatie met de bestaande isolatie, zoals onder de vloer, mogen de isolatiewaarden bij elkaar worden opgeteld.En waar nog geen of nauwelijks isolatie is, denk aan de borstwering of vlieringvloer, wordt eveneens een grote winst in comfort en lager energieverbruik geboekt. Kortom, een wintercheck met isolatieverbeteringen die heel veel woningen in Nederland goed zal doen.”