Stel je zit in een reddingsboot op de oceaan.
Wil je dan een reddingsboot met een gat of zonder een gat?
Instinctief weet iedereen een antwoord hierop. Koudebruggen zijn niet anders dan dat: de gaten in een reddingsboot. Onderbrekingen in de isolerende schil die de effectiviteit van de isolatie verminderen.
In dit artikel lees je meer over wat koudebruggen zijn, wat de risicogebieden zijn, en hoe met Isobooster – mits goed toegepast – koudebruggen kunnen worden voorkomen of geminimaliseerd.
Wat zijn koudebruggen?
Koudebruggen zijn gebieden in de gebouwschil waar de isolatie onderbroken wordt, wat resulteert in een verminderde isolatie. Dit leidt tot ongewenst warmteverlies in de winter en ongewenste extra warmte in de zomer. Koudebruggen komen meestal voor rond vensters, deuren, dakranden, hoeken, balkons, borstweringen en andere bouwkundige elementen die moeilijk te isoleren zijn. Ze ontstaan vaak doordat verschillende materialen elkaar raken, zoals beton en staal, of slechte isolatiepraktijken.
Koudebruggen verstoren het evenwicht van de binnentemperatuur, wat kan leiden tot oncomfortabele binnen omstandigheden en een verhoogde energiebehoefte voor verwarming en koeling. Ook bevorderen ze het risico op condensatie en schimmelvorming, wat een negatieve invloed heeft op de luchtkwaliteit en de gezondheid.
Identificatie van bestaande koudebruggen
De beste manier om bestaande koudebruggen te vinden is een energie-audit, bij voorkeur uitgevoerd door een deskundige. Infraroodbeelden worden gebruikt om temperatuurverschillen te visualiseren. Een gedetailleerde bouwinspectie en het raadplegen van bouwtekeningen helpen ook bij het identificeren van potentiële probleemgebieden.
Uit ervaring weten we bij Isobooster ondertussen ook waar we meestal op moeten letten, en met onderstaande tips kun je zelf de meest voorkomende koudebruggen opsporen, voorkomen of verhelpen.
Voor je begint
Verzamel eerst de informatie over het materiaal: fabrikanten hebben montage instructies (die van Isobooster vindt je hier), en isolatiewaarden worden in Nederland vastgesteld door het BCRG die ook vastleggen hoe iets aangebracht moet worden om deze waarden te halen. Vergeet ook zeker niet logisch na te denken. Het voorkomen van onderbrekingen van isolatie neemt al de meeste problemen weg. Een tweede is er voor te zorgen dat ook isolatiematerialen niet kunnen verzakken. Een derde en laatste is om ook te kijken bij bekende zwaktepunten, zoals eerder genoemd, wat de fabrikant voorschrijft, en hoe de isolatiesituatie te verbeteren is.
Onderbrekingen
Onderbrekingen in de isolatie zul je altijd hebben. Zo komt isolatie altijd in bepaalde formaten die nooit de hele gevel, dak of vloer kunnen bedekken. Je zult altijd verbindingen moeten maken. Juist op die verbindingen gaat het meestal fout. Isolatiematerialen worden tegen elkaar aan aangebracht, met, als we geluk hebben, een stukje tape er over heen en we gaan vrolijk verder. Regelmatig zien we situatie waar dan tussen het materiaal een kier is ontstaan, en op die kier alleen de tape als “isolatie” fungeert. Let dus altijd op verbindingen. Isobooster kent een overlap die er voor zorgt dat een potentiële koudebrug al wordt uitgeschakeld voordat deze een rol kan gaan spelen.
Onderbrekingen & verbindingen bij verschillende isolatiematerialen
Verzakkingen
Alles heeft gewicht, ook isolatie. Als het niet correct wordt bevestigd gaat het na verloop van tijd verzakken: zeker onder daken of in wanden wil bepaalde isolatie wel eens gaan “in klinken”. Daarom schrijft Isobooster voor dat bijvoorbeeld bij dakisolatie het materiaal aan de gordingen bevestigd moet worden en niet aan het dakbeschot. Vaak zien we dat isolatie slordig is aangebracht waardoor verzakkingen en kieren gegarandeerd zijn.
Zwaktepunten
Sommige punten in een gebouw zijn als koudebrug berucht: de zijkant naast een kozijn, de borstwering achter de verwarming. Plekken waar isolatie vaak ontbreekt of zo flinterdun is aangebracht dat er geen detecteerbaar resultaat is. Isobooster is makkelijk te verjongen, je snijdt een paar lagen weg en je kunt ook een zwakke plek in de bestaande isolatie verbeteren. Daarnaast is het altijd raadzaam om te kijken welke bestaande isolatie er is, en of die verbeterd kan worden. Twee centimeter Isobooster is qua isolatiewaarde altijd beter dan dezelfde dikte in elk ander isolatiemateriaal.
Wat moet ik onthouden?
Koudebruggen vormen een uitdaging voor de energie-efficiëntie van gebouwen en hebben gevolgen voor de energierekening, het comfort en de gezondheid van bewoners. Controleer de isolatie van je woning op onderbrekingen, verzakkingen en de netheid van aanbrengen. Controleer wat de fabrikant zegt dat er moet gebeuren en controleer de BCRG verklaring over de toepassing.
Isobooster heeft de montagevoorschriften, BCRG verklaring, tekeningen allemaal hier voor je beschikbaar zodat je deze rustig kunt doorlezen. Twijfel je nog steeds of zoek je hulp, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor advies, of om een Isobooster Professional in te schakelen. We helpen je graag!