Dakisolatie aan de binnenzijde van een schuin dak is de snelste manier om een dak te isoleren: er hoeft niemand buiten op het dak te zijn, en je bent niet afhankelijk van weersomstandigheden.
Het is hier noodzakelijk om eerst vast te stellen of de ruimte een verblijfsruimte is of wordt. Als dit het geval is dan is een afwerking noodzakelijk.
Bij alle daken: controleer of de afvoer van lucht tussen Isobooster en het dakbeschot mogelijk is.
De afvoer van lucht is belangrijk, omdat warme lucht stijgt en warme lucht in het algemeen meer vocht bevat dan koude lucht. Als er geen dakbeschot aanwezig is; geen probleem met afvoer van vochtige lucht. Warme vochtige lucht zal voor condensvorming zorgen als het dakbeschot kouder is.
Bij een dakbeschot bestaande uit planken met een mes-groef-verbinding zal in het algemeen voldoende ventilatie mogelijk zijn om vochtige lucht tot in de nok af te voeren; maak bij twijfel om de meter een gaatje naar buiten naast de nokbalk of in de nok. In dit geval Isobooster tegen het dakbeschot aanbrengen; wees overtuigd dat er geen dampdichte folie aan buitenzijde op het dakbeschot is aangebracht.
Bij een gesloten dakbeschot, bijvoorbeeld door dichte houten vezelplaten of schuimplaten of dakbeschot afgedekt met dampdichte folie buiten of binnen, altijd zorgen voor een opening naar buiten op het hoogste punt en bereikbaar voor alle lucht, ook tussen Isobooster en het dakbeschot; maak eventueel een verbinding door de balken onder het dakbeschot teneinde de doorgang van lucht naar de nok te bewerkstelligen.
Inspecteer het dak
Inspecteer de binnenzijde en de buitenzijde van het dak. Er mag geen dampdichte laag (folie of schuim) aan de buitenzijde van het dakbeschot aanwezig zijn om opsluiting van vocht te voorkomen. Aan de binnenzijde kan de afwerking verwijderd worden om de staat van de bestaande isolatie te controleren. dient gecontroleerd te worden. Indien de bestaande isolatie beschimmeld, verkruimeld of anderszins verouderd is, kan deze het beste verwijderd worden: het functioneert dan niet meer naar behoren. Ook moet gelet worden of de isolatie niet ingedrukt of verzakt is. Hiermee ontstaan thermische gaten. In dat geval is het raadzaam of de isolatie ook te verwijderen. Isobooster vervangt dan de isolatie volledig.
Is de bestaande isolatie nog in goede staat, dan kan Isobooster als versterker van de bestaande isolatie fungeren.
Aanbrengen
Isobooster kan tussen of onder de gordingen aangebracht worden. Onder de gordingen zal een grotere impact hebben op de grootte en de grootte-perceptie van de zolder als tussen de gordingen.
Tussen de gordingen
Indien de afwerking gips is, breng dan eerst het raamwerk binnen de gordingen aan waar het gips op gemonteerd wordt. Dit zorgt er voor dat de gelijke afstand ten opzicht van het dakbeschot wordt aangehouden. Indien dit wordt afgemeten vanaf de binnenrand gordingen dan is dit niet nodig.
Meet het dakvlak tussen de gordingen en de wand of spant uit. Om Isobooster te bevestigen heb je aan alle randen ongeveer 5 tot 10 centimeter extra nodig. Is de totale afstand tussen de gordingen kleiner dan 1100 mm. dan kan Isobooster horizontaal aangebracht worden. Is de totale afstand groter, dan moet Isobooster in verticale banen aangebracht worden.
Bij het vastzetten: begin linksboven en neem enkele lagen tussen duim en wijsvinger. Hou deze tegen de onderzijde van de gording op zo’n manier dat de Isobooster niet tegen het dakvlak wordt gedrukt. Zet Isobooster nu vast met een roestvrijstalen niet. Werk van hier alles af naar de rechterzijde. Ga nu naar de linkeronderzijde en pak dezelfde hoeveelheid lagen als boven tussen duim en wijsvinger. Trek de Isobooster naar beneden strak en houdt deze tegen de bovenzijde van de onderliggende gording. Zet ook deze lagen vast op de gordingen. Werk op deze wijze alle dakvlakken af. Tape de onderlinge naden af.
Na het aanbrengen van de Isobooster kan de rest van de het raamwerk bevestigd worden over de Isobooster. Vervolgens de gips monteren en afvoegen.
Metalstud
Met metalstud werkt het in principe hetzelfde, zij het dat metalstud altijd pas na de plaatsing van de Isobooster wordt bevestigd.
Over de gordingen
Maak verticale banen Isobooster op maat en bevestig deze vanaf de nokbalk naar beneden op de gordingen. Tape de naden af. Monteer hierover heen je raamwerk voor de afwerking.
Ingewikkeld? HDS
Dit klinkt natuurlijk ingewikkeld, maar het kan ook eenvoudiger en sneller. Isobooster heeft hiervoor samen met partners Interior House en van Wijngaarden een kant en klaar systeem ontwikkeld dat niet alleen effectief, maar ook lichtgewicht is. Dit systeem, HDS, wordt per vierkante meter verkocht (minimum afname 50 m2 ) en weegt ongeveer 50% van een traditioneel systeem (steenwol, hout en gips). De oplossing voor woningbouwverenigingen en vastgoedbeheerders die de overlast voor bewoners tot een minimum willen beperken, maar toch een effectieve verduurzaming willen door zetten.
Vragen?
Voor vragen, inspecties en offertes door Isobooster Professionals kunt u natuurlijk ook contact opnemen