Het isoleren van een dak is een van de meest rendabele isolatieprojecten die men kan doen. De meeste warmte in een huis verdwijnt ’s winters door het dak en de vloer. Zeker op een zolder die je wilt gebruiken is het vaak ’s winters behoorlijk veel frisser dan in de rest van het huis.
Daarnaast is er natuurlijk ’s zomers het probleem dat in een slecht geïsoleerde woning de zolder dezelfde eigenschappen heeft als een sauna. De stralingswarmte die vanaf de zon het dak op warmt dringt de zolder binnen en betekent voor veel bewoners dat de zolder gedurende de zomermaanden permanent onbruikbaar is.
In oudere huizen is dakisolatie eerder extra dan gewoonte. Zo zal in vooroorlogse woningen weinig tot geen andere isolatie aanwezig zijn, dan wat latere bewoners er met veel goede wil en weinig kennis van zaken in gedaan hebben. In woningen van voor de 20e eeuw is het zelfs al bijzonder als er dakbeschot aanwezig is.
Latere woningen kennen diverse varianten en soorten, met verschillende typen isolatie die elk een impact hebben op wat je wilt gaan doen.
Type dak
In de Nederlandse daken zijn er niet al te veel typen daken. De hoofdtypen qua bedekking zijn rieten daken, leien daken en pannendaken. Al deze daken kunnen met Isobooster geïsoleerd worden, talloze huiseigenaren gingen u hierin voor..
Dan is er een verdeling in daktypen, hierop zijn vele variaties mogelijk, maar grofweg zijn de belangrijkste typen in Nederland:
Zadeldak – een zadeldak is wat je het meest tegenkomt in bijvoorbeeld nieuwbouwwijken. Het is windbestendig, vangt met warm weer veel warmte en heeft een uitstekende afwatering. Een zadeldak isoleren kan binnen (koud dak) of buiten (warm dak). De isolatie buiten is preferabel boven isolatie binnen. Bij een warm dak isolatie moet je er wel rekening mee houden dat het dak omhoog gaat. Dat betekent, afhankelijk van de isolatiewaarde, dat er ook gekeken moet worden naar boeidelen, loodkragen, dakramen, etc.
Plat dak – platte daken worden vaak gebruikt voor aanbouw, bungalows, schuren, garages, etc. Het is niet gevoelig voor wind, en kan gemakkelijk gebruikt worden voor zonnepanelen, zonneboilers, sedum en andere duurzame maatregelen. Het isoleren van een plat dak met Isobooster gaat altijd aan de binnenzijde. Zie LINK PLAT DAK ISOLEREN voor meer informatie
Schilddak – Een schilddak is een aangepast zadeldak. Daar waar een zadeldak slechts twee schuine kanten kent, heeft een schilddak er vier. Vooral boerderijen, oudere gebouwen en gebouwen met rieten dakbedekking hebben een schilddak. Het heeft dezelfde voordelen als een zadeldak en kan op dezelfde wijze geïsoleerd worden. Voor specifiek rieten daken zie LINK RIETEN DAK ISOLEREN.
Mansarde dak – Een Mansarde dak is een zadeldak met geknikte dakvlakken. Populair in de 19e eeuw zie je het vooral bij wat oudere huizen. Het heeft een klassiek uitstraling en biedt relatief veel ruimte onder het dak. Het isoleren gaat hetzelfde als een zadeldak.
Lessenaarsdak – Dit is een dak waarbij er maar één dakvlak is dat onder een hoek van tenminste 15 graden ligt. Afhankelijk van de hellingshoek kan de dakbedekking verschillen. Het is één van de meest eenvoudige dakvormen. Alleen aan de laagste zijde is een dakgoot nodig. Afhankelijk van de dakbedekking kan of een warm of een koud dak isolatie worden gebruikt.
Inspectie
Alvorens je gaat beslissen om een dak te isoleren is het belangrijk om een precieze opname te (laten) maken van de staat van het dak. Hier is een accurate opname van vitaal belang: als je niet zeker weet waar je naar moet kijken, laat het dan vooral professioneel doen. Fouten nu, kunnen erg veel problemen later opleveren. Een goede inspectie is aan de buiten- en binnenzijde.
Als uw dak aan de binnenzijde geïsoleerd is en u kunt het zien, let dan op kieren in de isolatie. De kleur en staat van isolatie. Heeft u bijvoorbeeld isolatie die zwart uitgeslagen is, dan duidt dit op schimmelvorming. Draag handschoenen en een mondkapje.
Kieren aan de bovenzijde en tussen de isolatie duiden op zogenaamde thermische bruggen ofwel koudebruggen. Op deze plaatsen heeft de warmte zomers en de kou ‘s winters geen enkele weerstand.
Is de isolatie bijvoorbeeld een plaat of schuim? Voel dan of deze vochtig of droog is, stevig of verkruimeld. Een goede isolatie dient droog en stevig aan te voelen.
Laat een inspectie aan de buitenzijde altijd door een professional doen: naast een behoorlijk risico voor je eigen veiligheid zou je ook beschadigingen kunnen veroorzaken die tot lekkages of erger kunnen leiden.
Aan de slag? We brengen je graag in contact met een isolatiespecialist in jouw buurt.