Een voorzetwand is een uitstekende manier om een gebouw snel en effectief te isoleren. In de zakelijke markt is dit een bekend en veelgebruikt fenomeen, omdat het de uitstraling van het gebouw niet aantast, in tegenstelling tot buitengevelisolatie. Vooral bij monumentale panden is dit vaak de enige zinvolle optie voor gevelisolatie. Voorzetwanden zijn ook interessant wanneer muren beschadigd zijn en een volledige renovatie duur zou uitvallen, aangezien een voorzetwand de schade gemakkelijk kan camoufleren.
Het plaatsen van voorzetwanden gaat razendsnel, maar heeft als nadeel dat het de binnenruimte verkleint. Bovendien moeten elektrische aansluitingen en verwarmingspunten worden verplaatst. Isobooster is een dun isolatiemateriaal dat snel kan worden aangebracht. Het materiaal kan niet worden samengeperst en biedt hogere isolatiewaarden dan veel andere isolatieproducten. Hierdoor kan een voorzetwand met Isobooster veel dunner zijn dan bij gebruik van andere materialen.
Opwaardering van de isolatiewaarde
Het volspuiten van spouwmuren leidt slechts tot een beperkte verbetering van de isolatiewaarde van de muur. Met een voorzetwand kan gemakkelijk aan hogere eisen worden voldaan, zoals bijvoorbeeld vereisten voor subsidies of om te voldoen aan het Bouwbesluit. De hogere isolatiewaarde is vooral interessant als je een woning of gebouw wilt voorbereiden op een gasloze toekomst of als je gebruik wilt maken van warmtepompen of zonneboilers.
Voor een energieneutraal gebouw is het volspuiten van de spouw niet voldoende. Hiervoor is een minimale thermische weerstand (RC-waarde) van 4,7 vereist. Dit kan niet worden bereikt door de gevel volledig te vullen, maar wel door gebruik te maken van Isobooster als isolatiemateriaal voor de binnen- of buitenkant van de gevel, of zelfs een combinatie van beide.
Toepassingsmogelijkheden
Het zetten van een voorzetwand kan op twee manieren:
- Houten regelwerk
- Metalstud
Houten regelwerk
Op de te isoleren muur wordt op 600 mm (hart op hart) een regelwerk gemonteerd met een dikte van minimaal 20 mm. Op dit regelwerk wordt de Isobooster bevestigd door deze aan de bovenzijde van de wand deze vast te zetten (eventueel door een houten lat langs de bovenzijde van de muur tegen het plafond aan te bevestigen). De Isobooster wordt hier in verticale banen aangebracht, let op de getrapte overlap en plak deze af met Isobooster tape.
Over het regelwerk en de Isobooster wordt vervolgens een tweede regelwerk geplaatst en vastgezet met stelschroeven waardoor dit regelwerk waterpas en op gelijke afstand van de achterwand kan worden bevestigd. Tegen dit laatste regelwerk wordt de gipsplaat bevestigd. Indien de ruimte het niet toelaat kan men Isobooster ook direct tegen de wand bevestigen en een regelwerk hier overheen plaatsen met een luchtspouw. Er is dan slechts sprake van één luchtspouw
Tip: om door Isobooster te kunnen schroeven is het zaak om met een priem of met de schroef Isobooster eerst te doorboren en met de hand de Isobooster strak te houden.
Metalstud
Metalstud: Bevestig een houten lat met een minimale dikte van 20 mm tegen de bovenzijde van de wand, langs het plafond. Bevestig vervolgens de Isobooster verticaal tegen deze lat. Let op de getrapte overlap, zodat de Isobooster één vlak vormt, en plak de naden af met Isobooster tape. Indien de Isobooster ook als dampdichte folie moet fungeren, zorg er dan voor dat de zijden (boven-, zij- en onderkant) goed zijn bevestigd door ze eventueel te verjongen. Bouw het metalstud-frame op en breng het gips aan.
Als er ook Isobooster tussen de staanders moet worden bevestigd, bevestig dan op ongeveer vijf centimeter onder de eerste lat een tweede lat aan de wand. Hierop kunnen de banen die tussen de staanders moeten worden gehangen, worden bevestigd. Deze kunnen worden afgedicht aan de staanders met behulp van Isobooster tape.
Hulp bij binnengevelisolatie?
Wil je je gevel laten isoleren met Isobooster? We beschikken over een landelijk dekkend netwerk van ervaren isolatiespecialisten en brengen je graag in contact met een Isobooster Professional in jouw buurt.