Je huis isoleren zorgt ervoor dat je onnodig warmteverlies voorkomt en de kosten voor verwarming en voor koeling afnemen. Dat weten we inmiddels allemaal wel. Overheid en milieuorganisaties sturen ook aan op isolatie, omdat het belangrijk is om het gebruik van fossiele brandstoffen terug te brengen. Maar vraag de gemiddelde Nederlander hoe isolatie precies werkt en hoe je dat het beste aanpakt, dan krijg je vaak een vragende blik. Hoe werkt isolatie en waarom werkt Isobooster beter dan andere isolatievormen?
Temperatuur en hoe gedraagt het zich
Om te begrijpen hoe isolatie werkt, zul je iets moeten begrijpen over hoe warmte zich gedraagt en hoe het beweegt. Warmte en koude bewegen op drie manieren:
- Geleiding
- Stroming (convectie)
- Straling
Dit is het best te illustreren aan de hand van een kopje koffie. Als je het kopje koffie met je handen aanraakt voel je de warmte van de koffie. Dit is warmteoverdracht door geleiding. Houd je je handen boven het kopje dan voel je de warme lucht opstijgen van de koffie, de stroming. Houd nu je handen om het kopje heen, maar raak het kopje niet aan: wat je nu voelt is straling.
Warmte omgezet in straling heeft een interessante eigenschap: het is volledig te blokkeren. Overdracht van warmte kun je alleen vertragen. Reflecteren, oftewel terugkaatsen, met Isobooster is dus altijd effectiever dan traditionele vormen van isolatie.
Een simpel voorbeeld van reflectie is de bekende thermosfles. Die bevat een reflecterende laag om dranken warm of koel te houden. Maar ook in de sport, in de ruimtevaart en door hulpdiensten worden reflecterende folies al jaren gebruikt als isolatiemateriaal. Slachtoffers van onderkoeling worden bijvoorbeeld eerst ingepakt met een reflecterende deken.
Wegvloeien of binnenstromen van warmte
Het is ook belangrijk om te weten dat temperatuur altijd wil stabiliseren: warmte heeft altijd de gewoonte om van warm naar koud te vloeien, tot er geen temperatuurverschil meer is. In een woning betekent dit dat in de winter de warmte van alle verwarmde kamers direct naar de onverwarmde ruimten vloeit zoals bijvoorbeeld vlieringen, garages, muren en vloeren. Het zoekt zijn weg naar de ruimten en materialen waar een verschil in temperatuur is. In de zomer tijdens een warme dag zal de buitenwarmte van de buitenlucht naar de koelere ruimten in het huis vloeien, bijvoorbeeld van zolder. In een traditioneel geïsoleerde zolder op een hete dag merk je dat direct: het is er meestal niet uit te houden. Traditionele isolatiematerialen, zoals minerale wollen, vertragen de overdracht van warmte. Deze houden dus de warmte en koude vast, om het langzaam door te geven terwijl de buitentemperatuur al lang gewijzigd is. Zo ontstaat nagloeien. Isobooster doet dit niet. Daarom is het op een met Isobooster geïsoleerde zolder altijd aangenaam.
In de winter gebruik je de verwarming om de temperatuur op peil te houden en het in huis comfortabel te maken. In de zomer maak je misschien gebruik van een airconditioning om warmte af te voeren. In een slecht of niet geïsoleerd huis kan dit nogal wat energie kosten: warmte of koude stroomt vrijelijk door de slechte isolatie heen. Een beetje alsof je water uit een kuil aan het strand probeert te scheppen. Goede isolatie van een woning zorgt ervoor dat dit overmatige energieverbruik stopt.
Door te isoleren met Isobooster zal je energieverbruik dalen: de verwarming of airco heeft namelijk minder energie nodig om de gewenste, behaaglijke, temperatuur te behouden.
Hoe werkt isolatie?
De meest traditionele isolatiematerialen werken door het vertragen van temperatuuroverdracht of stroming. Vertragen is dan het maximale wat bereikt kan worden. Stoppen kan je het niet. Dit werkt hetzelfde met kou. Vergelijk het met een dikke jas in de winter: Als je lang moet stilstaan dan houdt de jas de kou niet tegen, maar hij vertraagt het wegvloeien van je lichaamswarmte. Na een uur stilstaan heb je het toch gewoon koud. Net als de theemuts van vroeger: die werkt ook minder goed dan de thermosfles, die op basis van reflectie werkt.
Isobooster, de reflecterende isolatie, weerkaatst de straling van koude en warmte dus volledig. Het stuurt de koude of warmte in feite terug, naar waar het vandaan komt. Door te weerkaatsen blokkeert Isobooster de straling in plaats van het alleen maar te vertragen. Hiermee neem je de regie over het klimaat in je eigen woning, en tegelijkertijd de regie over je gas- en elektriciteitsrekening.
Meer weten?
Lees meer over Isobooster isolatie, de voordelen en 10 dingen die je nog niet wist over Isobooster.
Bekijk de documentatie bij onze downloads, of neem contact op voor technisch advies.