Verduurzaam je vloer, dak en gevel met Isobooster isolatie.

Restauratie

Restauratie van monumenten: een zorgvuldige klus

pakhuis-restauratie-isolatie

Slimmer isoleren bij restaureren

Een oude boerderij, kerk, pastorie, grachtenpand of historische villa? Bij het restaureren van (monumentale) panden is het zaak het bestaande karakter van het object te behouden. Ook wil je zorgvuldig omgaan met de kwetsbare balans van de bestaande bouwdelen. Tegelijkertijd moet er ook comfortabel geleefd worden in het pand, en wil je het aanpassen aan de eisen van de moderne tijd. Dat is een uitdaging voor elke eigenaar en vakman. Met Isobooster kan je de twee werelden combineren.

Soms zijn de te restaureren monumenten wel een paar honderd jaar oud. Voor experts zijn dit de ‘prestige’ projecten. De destijds gebruikte materialen en constructies hebben eeuwen doorstaan. Dat wil je bewaren en bewaken. Dan is het zaak zorgvuldig te werk te gaan met grote veranderingen ten aanzien van verwarming, ventilatie, kierdichting en isolatie. 

Dunnere materialen voor elke situatie

Voor restauraties van oude panden kan je elk type Isobooster toepassen. Bij gewone renovaties kies je het materiaal vooral op de isolatiewaarde. In restauratieprojecten gelden meestal andere eisen, vanwege beperkte ruimte of bestaande regelgeving. Dan is het goed te weten dat Isobooster op elke dikte geleverd kan worden. Hoe klein de ruimte voor isolatie ook is, Isobooster kan het oplosssen. 

Project

Het Sint Anthony Gasthuis is een Rijksmonument uit 1517. Het herbergt 40 woningen. Het dak is volledig vernieuwd en voorzien van Isobooster isolatiefolie. Download de case study, of bekijk de video

“Het materiaal leent zich uitstekend voor restauratieprojecten waarbij er niets mag veranderen aan het authentieke aanzicht. Op lastige plekken op het dak waar nooit eerder geïsoleerd was, kwam Isobooster goed van pas. Gelukkig konden we ook de bestaande loodaansluitingen behouden.”

Remco de Vries | EPA-adviseur

Restaureren met hoog rendement

Isobooster is gemaakt van een kunststof die geen (chemische) interactie kent met vocht of bouwmaterialen. Het heeft geen absorberende of aanzuigende werking. Daarnaast is het zo flexibel dat je het zelfs in de meest ingewikkelde hoeken en rondingen kunt gebruiken. Daar waar je met traditionele middelen tegen grenzen aan loopt, gaat Isobooster gewoon door.

Goed geïsoleerde monumentale rietkap

Isobooster is een dun isolatiemateriaal waarmee isoleren tijdens restauratie effectief kan worden uitgevoerd met behoud van karakter. De verwerking is snel en eenvoudig en het biedt bovendien tijdwinst tijdens de restauratie van het object.

Authentieke bouwmaterialen en constructies nemen eenvoudig vocht op. Vocht wat ze daarna ook weer kwijt moeten kunnen. Met Isobooster wordt het te restaureren object niet te vochtig, ontstaan er minder condensatieproblemen, is er minder last van rot, roest en andere schade. Bovendien zorgt de geringe dikte van het isolatiemateriaal dat het te restaureren object het karakter behoudt. Ook belangrijk: het binnenklimaat is voortaan wezenlijk gezonder voor de bewoners.

restauratie-rieten dak huissen
Ook de rietdekker kan Isobooster eenvoudig toepassen

Ook restaureren met Isobooster?

Ben je voor een restauratieproject op zoek naar een hoogwaardige, snel te verwerken, dunne en milieuvriendelijk isolatieoplossing? Neem dan gerust contact met ons op. Onze experts zijn aangesloten bij Duurzaam Erfgoed en Monumenten.nl. Je kunt ook een ‘sample’ bij ons opvragen, zodat je kennis kunt maken met het materiaal.

Wat zeggen klanten?

Remco de Vries
Remco de Vries
Partners in Verduurzaming
Lees verder
“Isobooster is flexibel en laat zich gemakkelijk monteren. In Groningen hebben wij bijvoorbeeld de oude dakpannen weer terug geplaatst na het aanbrengen van Isobooster, waardoor het authentieke karakter van het dak behouden is gebleven. Maar ook op lastige plekken op het dak waar nog nooit eerder geïsoleerd was, kwam Isobooster goed van pas. De kilgoten, waar normaliter condensvorming ontstaat en veel warmte ontsnapt, hebben wij met behulp van Isobooster goed kunnen isoleren.”
Laurens Timmers
Laurens Timmers
eigenaar Rijksmonument in Hoorn
Lees verder
“Ik heb Isobooster voor het eerst gezien op de Monumentenbeurs. Toen was ik al onder de indruk van het hoge isolatiewaarde van aluminium. Nu ik een Rijkmonument heb gekocht en het dak wil isoleren, zoek ik een lichtgewicht oplossing die de dakconstructie niet te zwaar belast. Isobooster is opgebouwd uit lagen noppenfolie waardoor het veel lichter en dunner is dan andere materialen. Omdat de gordingen op sommige plekken dikker zijn, werkt een flexibele folie bovendien makkelijker dan plaatmateriaal. Doordat de aannemer het aanbreng, kom ik bovendien in aanmerking voor een leuke subsidie.”
Nina Meulendijk
Nina Meulendijk
bestuurslid historische vereniging
Lees verder
“Wat ik mooi vind aan het product is dat het zo dus is en toepasbaar op moeilijke plekken. Zo kun je in historische gebouwen de bestaande materialen zo veel mogelijk laten zitten. Hoe minder je hoeft weg te halen, hoe meer de bestaande constructie behouden blijft zoals die bedacht en gemaakt is. Ook dit is de historische waarde van erfgoed. Als je eerst ruimte moet maken om isolatie aan te kunnen brengen is dat zonde. Dit hoeft met Isobooster dus vaak niet.”
John Ruigrok
John Ruigrok
Bouwprofessional
Lees verder
“Wij zijn bezig met de renovatie van een aantal oude panden. We hebben alle daken moeten vervangen en, door onze goede ervaring met Isobooster, hebben we wederom besloten om met hun in zee te gaan. Afgelopen zomer was het zeer warm hier in het zuiden van Frankrijk en weer hebben we geprofiteerd van de kwaliteit van Isobooster: het bleef koel in huis tot grote verbazing van onze buren, die niet beter wisten dan dat het huis een broeikas is in de zomer.”

Isobooster is aangesloten bij

Monumenten logo
duurzaam-erfgoed-partner-zw
Scroll naar boven