Wat is een broodjesvloer?
Een broodjesvloer is een vloer die bestaat uit betonnen of stalen liggers (balken) met daartussen (doorgaans) polystyreen (EPS) vulelementen (de zogenaamde “broodjes”) en daar bovenop een afwerklaag van gewapend beton., waarop uiteindelijk de cementdekvloer wordt gestort. Een broodjesvloer met betonnen balken wordt het meest toegepast, o.a. omdat de aanschafwaarde relatief laag is en beton heel solide is. De uitvoering met stalen balken heet doorgaans renovatievloer. De broodjes renovatievloer pas je vaak toe als het echt een oud huis is met een wat slechtere fundering en / of als het wachten op het drogen van beton geen optie is. De renovatie broodjesvloer kan je, naast met een cement deklaag, ook “droog”, oftewel met OSB of underlayment afwerken. Of “semidroog” namelijk met zwaluwstaartplaten en een cementdekvloer. Een combinatie broodjesvloer kan alleen “nat”, dus met cement deklaag.
Hoe isoleer je een broodjesvloer?
Als eerste moet de keuze gemaakt worden om tussen of onder de liggers te isoleren. Meestal wordt er onder de liggers geïsoleerd, zodat de luchtruimte tussen de liggers ook als isolerende luchtbuffer gebruikt kan worden. Als gevolg hiervan presteert Isobooster dan significant beter dan wat er op de verpakking staat.
Montage richting
Isobooster wordt altijd haaks op de liggers aangebracht. Hierdoor blijft de montage makkelijk te doen. (AFBEELDING INVOEGEN) Let wel dat de overlap aan de zijden van Isobooster zo gemonteerd is dat de volgende rij over de vorige heengebracht kan worden. De naden op de onderlinge overlap en de naden tussen de kopse kanten van een rol Isobooster moeten afgetaped worden. Voorschrift is bij het aftapen van de kopse kanten met een stanleymes zelf een overlap te creëren door middel van verjonging.
Monteren aan de balken
Voordat er begonnen wordt is het goed om er rekening mee te houden dat Isobooster altijd enigszins gaat doorhangen. Dit is niet erg, het zorgt er voor dat de isolerende luchtlaag tussen de vloer en de Isobooster alleen maar beter werkt.
Bevestigen van Isobooster
Hier zijn verschillende manieren voor te gebruiken:
Houten rachelwerk
NB. Deze vorm van aanbrengen kan alleen gebruikt worden als de kruipruimte goed droog is, en er ruimte is voor mogelijke waterdamp om te ontsnappen. Bij een te vochtige omgeving kunnen schimmels of zwammen ontstaan die tot houtrot gaan leiden.
Onder de balken wordt een houten rachelwerk aangebracht. Die raamwerk vormt de basis waaraan de Isobooster gemonteerd. Isobooster dient vervolgens aan het rachelwerk gemonteerd te worden met roestvrijstalen schroeven en kunststof isolatieschijven. Het voordeel hiervan is dat de montage van de Isobooster sneller gaat. Nadeel is echter dat de uiteindelijke totale montage langer duurt. Nadeel is ook dat om dit te doen de kruipruimte relatief hoog moet zijn: er wordt namelijk extra volume gecreëerd (rachelwerk en Isobooster). Tevens is de bevestiging op stalen liggers moeilijk.
Plakpennen
Op de balken wordt om de +/- 1200 mm een plakpen bevestigd met behulp van een sneldrogende, goed hechtende kit. Na het drogen van de kit wordt de Isobooster eenvoudig over de plakpen gedrukt, waarna de isolatieschijf en de borging gemonteerd worden (LINK PLAKPEN EN KIT) Voordeel is dat de montage van Isobooster relatief snel gaat. Nadeel is dat het voorwerk, en droogtijd vergt. Geschikt voor alle typen liggers.
Slagpluggen
Onder, voor de zwevende bevestiging, alternatief: in de balken wordt op elke 1200 mm. een gat geboord teneinde een slagplug te houden. De Isobooster wordt op zijn plaats gehouden en de slagplug, inclusief Isolatieschijf op zijn plek bevestigd. (LINK MONTAGESET). Voordeel montage gaat snel. De bevestiging op stalen liggers is niet mogelijk.
Geïntegreerde Isolatiepluggen (d.m.v. elektrische of pneumatische hamer)
Op de balken wordt de Isobooster op zijn plaats gehouden en met de elektrische/pneumatische hamer wordt de geïntegreerde isolatieplug door het materiaal heen geschoten. Voordeel is dat er weinig tot geen voorbereiding nodig is en tevens dat sommige hamers in staat zijn om deze pluggen door staal heen kunnen schieten.
Monteren aan de broodjes
Door gebruik te maken van de broodjes als bevestigingspunt ontstaan er geen beschadigingen aan de liggers. Isobooster is licht in gewicht en daardoor zal een bevestigingspunt bijvoorbeeld door het in het schuim drukken van een ultra-lange schroef of spijker en als alternatief een korte spouwanker een goede oplossing blijken. Gebruik grote kunststof of stalen ringen om het Isolatiemateriaal te ondersteunen en te voorkomen dat het materiaal over de schroefkop heen glijdt.
Daarnaast zijn er de wokkels die in het materiaal geschroefd worden. Voordeel van deze methode is dat deze onafhankelijk van het type liggers gebruikt kan worden.