Verduurzaam je vloer, dak en gevel met Isobooster isolatie.

blote voeten op de grond

Houten vloer isoleren

Een houten vloer isoleren is niet moeilijk, maar vraagt voorbereiding. Ontdek hoe je effectief je houten vloer isoleert met Isobooster.

Hout is een ademend materiaal; het neemt vocht op uit een natte omgeving en geeft het weer af als de omgeving droog wordt. Dit zorgt ook voor uitzetting en krimp.

Hout kent ook wat risico’s: zo kan hout in een erg natte omgeving sporen activeren die houtrot tot gevolg hebben. Bij hout is een juiste ventilatie vitaal.

Controleer de vloer

Als er bovenlagen op de houten vloer liggen (PVC-vloerbedekking, laminaat of anderszins) dan moet er gecontroleerd worden of dit geen dampdichte lagen betreft. Als je Isobooster zomaar aanbrengt loop je het risico dat de houten vloer volledig wordt afgesloten en eventueel vocht hierin “gevangen” zet. Bij twijfel kun je altijd een Isobooster Professional raadplegen.

Als de houten vloer verder geen andere toplagen kent kan je met een gerust hart aan de slag, hou er dan wel rekening mee dat door het gebruik van Isobooster de vloer zal drogen. Dit kan eventueel krimp veroorzaken.

Hoe wordt een houten vloer geïsoleerd?

Afhankelijk van jouw situatie zijn er twee methoden;

 • Tussen de vloerbalken
 • Onder de vloerbalken

Isoleren tussen de vloerbalken kan verstandig zijn als er een dampdichte toplaag op de houten vloerlaag ligt. Door de vloerbalken vrij te laten en zo te zorgen dat eventuele damp kan ontsnappen tussen de Isobooster en uw vloer, wordt er geen microklimaat gecreëerd. Je vloer blijft “ademen”.

Onder de vloerbalken isoleren wordt gedaan als er geen dampdichte toplaag ligt op de vloer en de vloer naar de bovenzijde vrij kan ademen. Door te isoleren onder de balken worden de luchtruimtes tussen de balken, die daardoor ontstaan als extra isolatiebuffer gebruikt. Hierdoor gaan de daadwerkelijk isolatiewaarden van uw vloer significant hoger uitvallen.

Montage

Isobooster tussen de balken

(Isobooster Professional en Isobooster T-serie worden ook geleverd op 600 mm breed).

 • Snij of knip de Isobooster op lengte.
  Span de isobooster tussen de balken, met een minimale luchtspouw van 20 mm boven de Isobooster.
 • Bevestig deze aan de balken met behulp van schroeven en isolatieschijven.
 • Isobooster is ook eenvoudig te verjongen waardoor de bevestiging een stuk eenvoudiger gaat.

Isobooster zal gaan doorhangen, dat is niet erg.

 

Isobooster onder de balken

 • Isobooster onder de balken
 • Isobooster wordt haaks op de balken bevestigd als je onder de balken werkt.
 • Snij of knip de Isobooster op lengte.
 • Span deze onder de balken
 • Bevestig deze met schroeven en isolatieschijven om de 1200 mm.
 • Tape de onderlinge banen af met Isobooster tape zodat er één geheel ontstaat..
 • Werk alle balken af, en bevestig Isobooster tegen het fundament.


Inspectie van de vloer na isolatie

Mocht u ooit de isolatie weg moeten halen om welke reden dan ook, dan kan dat. Isobooster laat zich makkelijk herbevestigen na inspectie.

Fotoverslag houten vloerisolatie

Wil je een gedetailleerd fotoverslag van vloerisolatie van een houten vloer? Een redacteur van Klimaatstichting HIER isoleerde de kruipruimte van haar jaren ’30 woning met Isobooster en publiceerde er een stap-voor-stap fotoverslag van. Bekijk hier hoe zij haar houten vloer isoleerde.

Hulp bij de isolatie van je houten vloer?

Wil je je houten vloer laten isoleren met Isobooster? We beschikken over een landelijk dekkend netwerk van ervaren isolatiespecialisten en brengen je graag in contact met een Isobooster Professional in jouw buurt.

Deel deze pagina

Gerelateerde artikelen

dakisolatie

Koudebruggen en na-isolatie

In dit artikel lees je meer over wat koudebruggen zijn, wat de risicogebieden zijn, en hoe Isobooster – mits goed toegepast – koudebruggen kunnen worden voorkomen of geminimaliseerd.

Lees verder »

Vloerisolatie producten

Professional 90
Isobooster Professional is ontwikkeld voor nieuwbouw, renovatie en restauratie en sluit aan op de geldende isolatienormen volgens het Bouwbesluit. Professional 90 is 90 mm dik en heeft een Rd waarde van 4,5 m² K/W.
€ 289,52 incl.btw
€ 239,27 excl.btw 239,27 excl. btw
Professional 60
Isobooster Professional is ontwikkeld voor nieuwbouw, renovatie en restauratie en sluit aan op de geldende isolatienormen volgens het Bouwbesluit. Professional 60 is 60 mm dik en heeft een Rd waarde van 3 m² K/W.
€ 278,47 incl.btw
€ 230,14 excl.btw 230,14 excl. btw
Professional 50
Isobooster Professional is ontwikkeld voor nieuwbouw, renovatie en restauratie en sluit aan op de geldende isolatienormen volgens het Bouwbesluit. Professional 50 is 50 mm dik en heeft een Rd waarde van 2,5 m² K/W.
€ 368,69 incl.btw
€ 304,70 excl.btw 304,70 excl. btw
Professional 20
Isobooster Professional is ontwikkeld voor nieuwbouw, renovatie en restauratie. De universele isolatiefolie is beschikbaar in diverse varianten, aansluitend op de geldende isolatienormen volgens het Bouwbesluit. Het levert de optimale isolatiewaarde voor ieder bouwdeel. Professional 20 is 20mm dik en heeft een Rd waarde van 1 m² K/W
€ 305,65 incl.btw
€ 252,60 excl.btw 252,60 excl. btw
Scroll naar boven