Verduurzaam je vloer, dak en gevel met Isobooster isolatie.

isolatiefolie

Wat is een R-Waarde?

Als je niet thuis bent in de wereld van de isolatie kan het je behoorlijk duizelen door alle termen die je tegenkomt: RD, RC, Rbf. Wat betekent het en waar moet mijn isolatiemateriaal aan voldoen? We gaan je daarbij helpen.

De belangrijkste is de RD-waarde (Resistance Declared), of kortweg R-waarde. Dit is de warmteweerstand van het isolatiemateriaal. Het geeft aan hoe goed het isolerend vermogen van het materiaal is dat wordt gebruikt. Hoe hoger de waarde, hoe hoger de weerstand van de isolatie tegen warmteoverdracht. Dus hoe beter de warmte wordt vastgehouden. De R-waarde is afhankelijk van bijvoorbeeld dikt, dichtheid en het type isolatie. De R-waarde van sommige isolatievormen is ook afhankelijk van temperatuur, ouderdom en vochtigheid.

Dit maakt Isobooster zo bijzonder: Isobooster werkt niet alleen op basis van warmteoverdracht, maar ook op basis van warmtereflectie. Het kaatst de warmtestraling dus terug. Stel je een straat voor met een vernauwing om het verkeer te vertragen. De R-waarde meet dan de mate van vertraging. Isobooster maakt van diezelfde straat echter een doodlopende weg: het blokkeert de weg volkomen en stuurt het verkeer terug naar de verschillende kanten.

Wat is een RC?

Het vergelijken van isolatiematerialen alleen is dus lastig. Isolatie vormt altijd een onderdeel van een constructie, bijvoorbeeld een gevel. Hier kan ook een totale R-waarde aan gehangen worden. Om de R-waarde van een complete constructie te berekenen tellen we de R-waarden van alle bouwcomponenten bij elkaar op. Zoals bakstenen muur + isolatie + binnenmuur. Dit wordt de RC-waarde genoemd.

Hogere R-waarde

Als je je woning beter isoleert, verhoog je de R-waarde en de weerstand tegen -ongewenste- temperatuurverandering. Zo verlaag je ook je energieverbruik. Bij traditionele materialen denken we dan meteen aan dikkere isolatie. Maar dikke isolatie heeft nadelen: het betekent ook meer gewicht en samendrukking en vooral meer verlies van binnenruimte. Isobooster is veel dunner dan traditionele, minerale wollen of platen. Hierdoor biedt Isobooster hogere R-waarden met een veel geringere dikte.

Samengedrukte isolatie

De effectiviteit van isolatiemateriaal is afhankelijk van hoe en waar het is aangebracht. Een van de bekendste vragen hierin is: als je Isobooster samendrukt, verlies je dan niet een stukje R-waarde? Ja en nee; bij correcte toepassing verlies je weliswaar iets aan R-waarde op een samengedrukt punt, maar nooit meer dan een decimaal. De unieke samenstelling van Isobooster zorgt er dus voor dat het goed bestand is tegen samendrukken. Isobooster is vele malen lichter dan minerale wollen die door de zwaartekracht op den duur kunnen inzakken.

Koudebruggen

Als je isolatie aanbrengt, moet je er ook altijd goed op letten dat de isolatie goed aansluit op de rest van de constructie. Minerale wollen isolatie verzakt op den duur, maar er kunnen ook gaten in de bestaande isolatie zitten omdat platen niet goed aansluiten. Warmte en koude gaan makkelijker door hout, steen of andere constructie-elementen heen, waardoor er een zogenoemde “koudebrug” ontstaat. En dat is onwenselijk.

R-waarden sluiten aan op bouweisen BENG

Onze materialen sluiten aan op de isolatiewaarden die zijn bepaald in het Bouwbesluit. De Isobooster7 Professional is goedgekeurd door Bureau CRG (BCRG) en valt binnen de landelijke subsidieregelingen zoals de ISDE en SEEH. Deze materialen zijn opgenomen op de RVO Maatregelenlijst voor woningeigenaren met de bijbehorende meldcodes, die worden gebruikt bij het aanvragen van de subsidie.

Afhankelijk van de toepassing vind je hier het juiste materiaal met bijbehorende materiaaldikte en de meldcode die nodig is als je subsidie aanvraagt via de RVO.

ToepassingMeldcodeProducttype Materiaaldikte
Dakisolatie hellend dak – rieten dakKA18558Isobooster7 Professional R5.0120 mm
Dakisolatie hellend dak – HDSKA18558Isobooster7 Professional R5.0120 mm
Vliering- en zolderisolatie / plat dakKA18559Isobooster7 Professional R4.5100 mm
Gevelisolatie – voorzetwand 2 spouwenKA18560Isobooster7 Professional R4.5100 mm
Gevelisolatie – voorzetwand 1 spouwKA18560Isobooster7 Professional R5.0120 mm
Vloerisolatie hout – onder de balkenKA18561Isobooster7 Professional R4.080 mm
Vloerisolatie hout – tussen de balkenKA18561Isobooster7 Professional R4.5120 mm
Vloerisolatie steen/ betonKA18561Isobooster7 Professional R4.5120 mm
Bodemisolatie – kruipruimtein aanvraagIsobooster7 Professional R6.0140 mm
    

Wil je hier meer over weten? Of ben je op zoek naar technisch advies?
Neem gerust contact met ons op.

Scroll naar top